La genealogia de la moral

Infotaula de llibreLa genealogia de la moral
(de) Zur Genealogie der Moral Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorFriedrich Wilhelm Nietzsche Modifica el valor a Wikidata
Llenguaalemany Modifica el valor a Wikidata
PublicacióAlemanya, 1887
1887 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temaètica Modifica el valor a Wikidata
Gènerefilosofia i assaig Modifica el valor a Wikidata
Sèrie

La genealogia de la moral és una obra filosòfica de Friedrich Nietzsche publicada el 1887. Consta d'un prefaci i tres tractats i és un dels seus escrits més influents.[1][2] No pren la forma d'aforismes, com la majoria de les seves obres, sinó que es bada en textos sistemàtics més extensos i amb una vindicació de caràcter acadèmic on s'hi exposen tesis sociològiques, històriques i psicològiques.[3]

A diferència dels filòsofs morals clàssics, Nietzsche no volia derivar ni justificar la moral, sinó comprendre el desenvolupament històric i els requisits psicològics de certs valors morals. Per tant, no es pregunta com han d'actuar les persones, sinó per què les persones (individus o grups) creuen que han d'actuar d'una manera determinada o volen que altres actuïn d'una manera o altra.

El contrast entre una «moral d'esclaus» i una «moral noble» del primer tractat és força conegut. El tercer tractat, en què Nietzsche sotmet els ideals ascètics a una crítica detallada, és fonamental per a la comprensió dels seus darrers treballs.

  1. Janaway, Christopher. Beyond selflessness: reading Nietzsche's Genealogy. Oxford: Oxford University Press, 2007. ISBN 978-0-19-927969-2. 
  2. Nietzsche, genealogy, morality: essays on Nietzsche's Genealogy of morals. Berkeley: University of California Press, 1994. ISBN 978-0-520-91404-9. 
  3. Deleuze, Gilles. Nietzsche y la filosofia. 4a ed. Barcelona: Anagrama, 1994. ISBN 84-339-0017-X. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search